מצוות תוכחה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 16/01/03 21:11 יג בשבט התשסג

שאלה

1.עליתי לאוטובוס וראיתי אישה מבוגרת עומדת. באחד הספסלים ישבה חברתי לכיתה. להעיר או לא?

2.בנות מרכלות על חברתי.לבקש מהן לחדול או לא?

3.חברה לקחה על עצמה מצווה מסוימת.פלונית מנסה להכשילה.להעיר לפלונית או לא?

4.חברה התחצפה להוריה.להעיר לה או לא?

5.חברה לומדת בבית ספר דתי. היא מחללת שבת ומשפיעה על בנות אחרות. מה לעשות?

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

1)-להעיר: בעדינות, בנועם ובחן עם חיוך ללא התנשאות.
2)כנ"ל.
3)לא.
4)לא
5)לשוחח על כך עם המורה שלה.

דעי לך כי מצוות תוכחה היא מצווה שמאוד מריך עדינות כדי לקיים אותה על מנת שלא יצא השכר בהפסד.

ראי נא את מה שנאמר בתלמוד במסכת ערכין :

"תניא א"ר טרפון תמה אני אם יש בדור הזה שיכול להוכיח אם יאמר טול קיסם מבין שינך אומרים לו טול קורה מבין עיניך אמר ר"א תמה אני אם יש בדור הזה מי שמקבל תוכחה א"ר עקיבא תמה אני אם יש בדור הזה מי שיודע להוכיח א"ר יוחנן מעיד אני עלי שמים וארץ שהרבה פעמים לקה עקיבא בן יוסף על ידי שהייתי קובל עליו לפני ר"ג וכ"ש שהוסיף בי אהבה לקיים מה שנאמר אל תוכח לץ פן ישנאך הוכח לחכם ויאהבך.

להרחבה עייני במהר"ל בנתיבות עולם ב - נתיב התוכחה - פרק ג

ולכן צריכים זהירות גדולה בקיום מצווה זו לקיימה מתוך אהבה ולא מתוך גאווה ולכן סדרה התורה את הפסוק ואהבת לרעך כפסוק מסכם את מצוות התוכחה.:

(יז) לֹא תִשְׂנָא אֶת אָחִיךָ בִּלְבָבֶךָ הוֹכֵחַ תּוֹכִיחַ אֶת עֲמִיתֶךָ וְלֹא תִשָּׂא עָלָיו חֵטְא: (יח) לֹא תִקֹּם וְלֹא תִטֹּר אֶת בְּנֵי עַמֶּךָ וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ אֲנִי ה':

עייני עוד ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=6936

בברכה ,

עוזיאל