תכלת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 12/01/03 13:17 ט בשבט התשסג

שאלה

שלום לרב.

האם לשים פתיל תכלת? (מהחילזון)

תודה.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

אין מניעה ואין איסור בדבר.
אם אתה חושב שאם תשים פתיל תכלת זה יקדם אותך בעבודת השם אז למה לא?

אני יודע שהרב מרדכי אליהו שליט"א נמנע מלהורות על צבע כזה או אחר כיוון שנושא זה שנוי במחלוקת.

יש ספר שכתב הרב מנחם בורשטיין "התכלת" ובו פירוט על חקירות ומחקרים בנושא התכלת מאז ועד ימינו אנו. ניתן להשיג את הספר בחנויות הספרים וכן בטל' מס' 02-6515050.

בזוהר הקדוש (א' קכ"א) ובמסכת חולין דף פט'. נאמר: "תכלת דומה לים וים דומה לרקיע ורקיע לאבן ספיר ואבן ספיר לכסא הכבוד" כלומר התכלת שאנו מצווים עליה בתורה "ונתנו על ציצית הכנף פתיל תכלת" אמורה להזכיר לנו את הרקיע… אך כאן נשאלת השאלה: צבע הים הוא לא תכלת? צבע הרקיע הוא לא תכלת?
שמעתי הסבר לכך שצבע התכלת מהווה גבול דק מאוד בין דמיון למציאות. כשאתה עומד רחוק מהים, הים נראה לך כתכלת, אך כשאתה מתקרב זה לא תכלת, זה שקוף. עבודת ה' היא לא דמיון - היא מציאות! היא מציאות אלוקים אמיתית ללא דמיון. ולכן על כנף הציצית שמים פתיל תכלת לרמז לנו לבל נחיה במציאות של אשליות רבות, של דמיון, וכך ניתן לבטא את התכלית – לחוש את האמת ולהרגיש את נועם הקרבה לה' במציאות חיינו בעולם.

בברכה,

עוזיאל

.